Noua taxa auto este obligatorie din 2018

De anul urmator, toti proprietarii de masini vor plati o noua taxa auto, indiferent de nivelul de poluare al masinii.

"Noua taxa auto se va aplica tuturor proprietarilor de autovehicule, indiferent daca au achitat sau nu timbrul de mediu sau orice alta taxa auto la masina", declara Cristian Muntean, presedintele ASSAI.

"Bugetul AFM va fi aprobat undeva in martie - aprilie, anul viitor. Sper ca, pana atunci, sa avem o inlocuire a timbrului de mediu, conform directivelor europene. Vrem ca poluarea sa fie diminuata. Nu stiu cum va iesi forma finala a acestei penalitati pentru masinile care vor polua si sper ca, in martie anul viitor, inainte ca bugetul de venituri si cheltuieli al AFM sa fie aprobat, sa avem si o forma finala. Principiul va fi acelasi, adica "Poluatorul plateste!", declara ministrul mediului, Gratiela Gavrilescu.

Presedintele ASSAI si ministrul mediului sustin ca taxa auto se aplica si pentru cei care si-au inmatriculat masina anul acesta. Aceasta decizie are in vedere numarul mare de vehicule care au fost inmatriculate in 2017, cu norme mici de poluare. "Anul acesta, in Romania, comparativ cu 2016, aceeasi perioada de timp, au intrat masini cu norme de poluare intre Euro 2 si Euro 4, aproximativ 350.000 de masini, comparativ cu 146.000 de masini in 2016." (ministrul mediului, Gratiela Gavrilescu).

De asemenea, taxa nu va fi platita la inmatricularea autovehiculului, ci se va achita sub forma unui impozit suplimentar, in functie de norma de poluare, capacitatea cilindrica a autovehiculului si de cantitatea de CO2 pe care o elimina in atmosfera.

In locul timbrului de mediu, Ministerul propune ca solutie "Ecovinieta", un sticker pe care soferii vor fi obligati sa il aiba lipit pe parbrizul masinii. Culoarea stickerului reprezinta norma de poluare a masinii, iar stickerul va fi lipit la service, dupa efectuarea ITP-ului. De altfel, si vehiculele hibride si cele electrice vor avea stickere specifice.

Monitorul Oficial a publicat un model de cerere prin care soferii isi pot recupera banii pe taxele platite la inmatricularea masinii. Cei care au dreptul de a-si recupera banii, trebuie sa depuna cererea la Fisc.

In baza deciziilor emise de Fisc, banii se vor restitui in perioada 1 ianuarie – 21 decembrie 2018. In aceasta perioda, isi vor recupera banii doar persoanele care au achitat taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa de poluare pentru autovehicule si taxa pentru emisiile poluante ale vehiculelor. Soferii care au platit taxa de mediu, isi vor recupera banii in perioada 1 septembrie 2018 - 31 martie 2019.

Totodata, banii din taxele auto platite anterior se vor restitui doar in baza cererilor care vor fi depuse pana la data de 31 august 2018.

Ti s-a parut interesant articolul? Te invitam sa descoperi alte articole aici.