Acasa Blog Ghidul rapid „Cum să vă întrețineți mașina”
asistenta dauna RCA Meridian

Ghidul rapid „Cum să vă întrețineți mașina”

Sfaturi 06/03/2024

Deci, ai cumpărat o mașină.  Felicitări, sunteți pe drumul spre o libertate și o mobilitate sporite! Este un sentiment grozav să începi cu o mașină nouă sau o mașină uzată – totul este nou, sau cel puțin nou pentru tine. Totuși, dacă nu vă întrețineți mașina, acele sentimente bune nu vor dura foarte mult, deoarece mașinile neglijate și abuzate se degradează rapid. Dacă nu aveți grijă de mașina dvs., performanța va avea de suferit, economia de combustibil va scădea și vă va costa mai mult să conduceți. O mașină neglijată poate deveni chiar nesigură pentru tine și cei din jur. Din fericire, întreținerea mașinii tale nu este chiar atât de dificilă. Într-adevăr, pornește chiar înainte de a întoarce cheia, educându-vă cum să vă întrețineți mașina.

Întreținerea regulată este cheia pentru păstrarea aspectului, performanței, economiei de combustibil și fiabilității vehiculului dvs. Mașina medie este formată din aproximativ 30.000 de piese, în funcție de modul în care le numărați și de cât de complex este vehiculul - vehiculele de astăzi sunt mai complexe ca niciodată. Schimbările regulate de ulei vă țin motorul să funcționeze cât mai bine, în timp ce rotațiile regulate ale anvelopelor îmbunătățesc durata de viață a anvelopelor. În cele din urmă, articolele de întreținere regulată ca acestea reduc și costurile de funcționare pe durata de viață a mașinii tale.

Adevărul este că lipsa intervalelor regulate de întreținere vă poate costa mii de lei în reparații viitoare, pierderi de combustibil și daune colaterale. De exemplu, rotațiile anvelopelor sunt sugerate la fiecare 8.000 de km, în funcție de kilometrajul anual, dar omiterea rotațiilor anvelopelor ar putea necesita să le înlocuiți mai des, dublând cu ușurință costurile anvelopelor. Bujiile moderne tind să reziste în jur de 150.000 de km, dar ignorarea bujiilor uzate ar putea duce la o economie de combustibil slabă, performanță slabă, deteriorarea motorului, chiar arderea convertizorului catalitic, o reparație excepțional de costisitoare. Întreținerea regulată costă puțin în avans, dar economisește mult pe termen lung. Există câteva moduri prin care puteți reduce costurile de funcționare a vehiculului atunci când cumpărați o mașină.

 

Garanții extinse și contracte de service

Când cumpărați o mașină nouă, garanția mașinii noi este o garanție că va funcționa pentru o perioadă de timp și un kilometraj stabilite, cum ar fi 48 de luni sau 80.000 de km, oricare dintre acestea survine primul. Dacă ceva eșuează în perioada de garanție, producătorul auto o remediază fără niciun cost pentru tine. Unele mașini noi vin și cu întreținere gratuită pentru o anumită perioadă sau kilometraj. Desigur, ați plătit pentru asta când ați cumpărat mașina, dar este o protecție excelentă dacă sunteți obișnuit. Mașinile rulate au alte opțiuni disponibile, cum ar fi garanții extinse și contracte de service .

Mașinile uzate pot veni cu o garanție extinsă, mai ales dacă este un dealer de renume sau o mașină second-hand certificată. Garanția extinsă depășește puțin garanția originală din fabrică, din nou pentru o perioadă de timp și kilometraj specificate. Când vă gândiți la ce acoperă garanția extinsă, asigurați-vă că citiți literele mici. Aceasta va specifica ce componente sunt acoperite de garanție și când începe și se termină garanția. De exemplu, o garanție extinsă de 84 de luni de 160.000 de km se numără de la data inițială a punerii în funcțiune, km 0, în timp ce o garanție de 24 de luni de 40.000 de km poate conta de la momentul achiziționării vehiculului.

 

Prevenția

Cu toate acestea, deși programele de garanție și contract vă protejează în cazul în care aveți nevoie de reparații, întreținerea regulată este cu totul altceva. Întreținerea este prevenire, iar cea mai ieftină reparație auto este cea pe care ați prevenit-o în primul rând. A doua cea mai ieftină reparație auto este prevenția. Fiecare șofer poate ține cu ușurință controlul asupra vehiculului său, în afară de realimentarea obișnuită și spălătoriile auto. Vă puteți întreține mașina cu doar câteva unelte și manualul de utilizare al mașinii. Verificați și reglați presiunea în anvelope la fiecare săptămână sau două - durează doar zece minute. Adăugați câteva minute și puteți, de asemenea, să verificați și să reglați nivelurile critice ale lichidului, cum ar fi uleiul de motor, lichidul de răcire a motorului, lichidul de frână și lichidul de spălare. Ștergătoarele de parbriz durează doar câteva minute și, de obicei, nu necesită deloc unelte.

Dacă aveți mai mult timp și mai multe instrumente, există mai multe lucruri pe care le puteți face pentru ca mașina să funcționeze excelent. Rotirea anvelopelor necesită un cric, suporturi de cric și o cheie dinamometrică. Schimbarea uleiului de motor se poate face pe drumul dvs. de acces – luați în considerare numeroasele beneficii pe care le oferă uleiul sintetic – iar înlocuirea filtrului de aer al motorului și a filtrului de habitaclu ar putea să nu necesite unelte. Când faceți cumpărături la magazinele de piese auto, aveți grijă de afirmațiile exagerate că un anumit aditiv de performanță poate oferi performanțe mai bune sau economie de combustibil. Cel mai bun lucru pe care îl pot face cu adevărat este să restabilească performanța pierdută din cauza lipsei de întreținere.

Când conduceți, asigurați-vă că acordați atenție sistemului de monitorizare a presiunii în anvelope . Chiar dacă verificați presiunea în anvelope în fiecare săptămână, problemele de pe drum pot duce la o pierdere a presiunii în anvelope. Lumina de avertizare vă informează că cel puțin o anvelopă este prea joasă, ceea ce poate fi periculos. Nu numai că presiunea scăzută în anvelope afectează manevrarea, frânarea și economia de combustibil, dar poate duce și la o explozie a anvelopei.

Există momente în care este posibil să nu doriți să o faceți singur, dar nu lăsați pur și simplu întreținerea și repararea mașinii să treacă nesupravegheată. În schimb, căutați ateliere profesioniste de reparații auto pentru a vă întreține mașina.

 

Căutați servicii de reparații auto profesionale

Un lucru pe care îl veți observa atunci când căutați reparații auto profesionale este cât de costisitoare pare să fie reparația auto. Acest lucru este de așteptat, totuși, pentru că există o mulțime de aspecte de trebuie avute în vedere pentru conducerea și întreținerea unui service, ca să nu mai vorbim de tehnicienii acestuia. În unele cazuri, o singură piesă de echipament de magazin poate costa până la 50.000 euro. Tehnicienii de top în reparații auto întrețin cutii de scule și unelte specializate care ar putea costa aproape la fel de mult pentru a fi înlocuite. În plus, plătiți pentru mii de ore de instruire specializată în reparații auto și experiență în lumea reală pentru a vă întreține mașina și a o repara corect de prima dată. Acest lucru este valabil mai ales pentru reparațiile luminilor de verificare a motorului și serviciile de diagnosticare auto.

Când căutați reparații auto profesionale, totuși, nu cumpărați prețul de magazin, deoarece mai ieftin nu înseamnă întotdeauna o valoare mai bună. La ce folosește un cost mai scăzut cu forța de muncă sau o piesă mai ieftină dacă forța de muncă este lipsită de experiență sau piesa este de calitate inferioară? Când vă gândiți la un atelier de reparații auto, căutați recenzii bune, discutați cu prietenii și vecinii și căutați experiență. De asemenea, având în vedere că schimburile ieftine de ulei sunt doar o tactică pentru a te aduce în service, realizezi că s-ar putea să fii achiziționat servicii și reparații de care chiar nu ai nevoie. În același timp, acest lucru nu înseamnă că toate service-urile funcționează astfel, iar schimburile regulate de ulei și inspecțiile vehiculelor sunt esențiale pentru a vă menține vehiculul în siguranță și fiabil.

 

Cei mai buni șoferi au cele mai bune mașini, obiceiuri de conducere și întreținere

Pe lângă întreținerea mașinii și repararea oricăror probleme imediat ce apar, conducerea corectă a mașinii este o modalitate excelentă de a o ajuta să dureze mai mult, să funcționeze mai bine și să economisiți bani. Puteți reduce uzura și puteți economisi bani la combustibil prin eliminarea greutății inutile și a accesoriilor externe, cum ar fi portbagajul de pe acoperiș. Conducerea la o viteză rezonabilă și menținerea unei viteze constante îmbunătățește, de asemenea, economia de combustibil. 

Se pare că toate acestea sunt lucruri mici, dar detaliile sunt cele care se adaugă la imaginea de ansamblu, cea a unei mașini de încredere care funcționează așa cum a fost proiectată și construită. Când îți întreții mașina și conduci bine, îți pregătești mașina pentru o viață lungă, ca să nu mai vorbim de economiile pe care le puteți face.

Distribuie articolul: