Acasa Blog Amenzile de circulație pot fi plătite la jumătate
amenzi blog

Amenzile de circulație pot fi plătite la jumătate

Sfaturi 06/08/2023

Conform legii, amenzile de circulație pot fi plătite la jumătate în termen de 15 zile lucrătoare, în loc de 48 de ore. Această măsură a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2019.

Totodată, s-a implementat un mecanism electronic de plată, pentru o evidență eficientă a amenzilor și a plăților. Acesta a fost utilizat în primă fază, doar pentru amenzile rutiere. Datorită acestui mecanism, șoferul nu mai este obligat să dovedească plata amenzii deoarece autoritățile au acces la sistem, iar procedurile au fost simplificate.

Prin utilizarea unui sistem electronic unic de plată și prin extinderea termenului de plată a amenzilor, statul a colectat în timp util banii din amenzile de circulație. 

Prelungirea termenului de plată a amenzilor rutiere este menționat în lege, după cum urmează: "Contravenientul poate achita, pe loc sau în termen de cel mult 15 zile lucrătoare de la data încheierii procesului-verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia, jumatate din minimul amenzii prevăzute în actul normativ, agentul constatator făcând mențiune despre această posibilitate în procesul-verbal."
 

Distribuie articolul: