Acasa Blog Poziția corectă la volan
people 2558679_960_720

Poziția corectă la volan

Sfaturi 23/08/2023

Poziția corectă la volanul mașinii este foarte importantă pentru a evita accidentele și rănirile grave din timpul condusului.

Poziția adoptată în timpul condusului poate fi una relaxantă sau din contră, una obositoare care poate provoca disconfort și poate duce la apariția durerilor de spate. Pentru o poziție confortabilă la volan trebuie să se facă câteva reglaje înainte de a se pleca la drum, mai ales în cazul în care nu se conduce mașina personală la care aceste reglaje rămân neschimbate.

Scaunul trebuie reglat în așa fel încât șoferul să ajungă ușor la pedale, fără a fi nevoit să se întindă. Spătarul scaunului trebuie lăsat pe spate până când brațele sunt ușor îndoite pe volan iar în cazul mașinilor care au opțiunea de înalțare a scaunului, acesta trebuie să fie cât mai sus dar fără a se atinge plafonul cu capul. Poziționarea scaunului prea aproape de volan afectează eficiența airbagului în caz de accident.

Atunci când un airbag este activat, acesta practic îți explodează în față, la o viteza de 180 km/ora. Acest fapt poate fi fatal, dacă ești prea aproape de volan. Dacă ai încrucișat brațele când conduci și un airbag se activează, forța acestuia ar putea să îți rupă brațele.

Tetiera trebuie reglată astfel încât baza acesteia să fie în dreptul cefei șoferului și să fie la o distanță de aproximativ un centimetru față de cap. Tetiera ajută la prevenirea leziunilor gâtului în caz de lovitură din spate și de aceea poziționarea corectă a acesteia este foarte importantă. Fiecare șofer trebuie să acorde atenție acestui aspect.

Nici reglarea volanului nu trebuie omisă. Volanul trebuie reglat astfel încât brațele să nu obosească la drum și să nu acopere panoul de bord.

Pentru reglarea oglinzilor trebuie să ținem cont de faptul că în aceastea trebuie să fie vizibil tot ce se întamplă în jurul mașinii, fără a fi nevoie ca șoferul să miște foarte mult capul.

Înainte să plecăm la drum trebuie să ne asigurăm ca porbagajul și toate portierele sunt închise corect și trebuie să verificăm bordul înainte de pornire (martorii de bord se aprind atunci când mașina are probleme).

Foarte important este să nu uităm de centura de siguranța, dar atenție să nu fie răsucită. Aceasta trebuie să fie fermă pe corpul nostru.

Vă așteptăm în fiecare lună pe blogul MERIDIAN Ocazie cu informații utile și știri din domeniul rutier. 

Distribuie articolul: