Acasa Blog Ce trebuie să știți în cazul fenomenului de acvaplanare
f3b350d428066a1ecefcc66e59f68e09

Ce trebuie să știți în cazul fenomenului de acvaplanare

Sfaturi 01/09/2023

În această perioadă vremea este schimbătoare, cu zile însorite sau cu zile ploioase care pot crea probleme în ceea ce privește condusul. În condiții de ploaie se poate produce destul de ușor fenomenul numit acvaplanare. De aceea, am dorit să clarificăm câteva aspecte despre acest fenomen, pentru ca cei care au trecut printr-un astfel de eveniment să conștientizeze ce s-a întâmplat cu mașina lor, iar pentru cei ce nu s-au confruntat cu acest fenomen să fie pregătiți, să știe cum să reacționeze.

Prin acvaplanare înțelegem derapajul ce se produce atunci când automobilul rulează cu viteză pe un carosabil ud. De fapt, acvaplanarea este un fenomen. Când depășim viteza recomandată pe un segment de drum, între anvelope și drumul pe care rulăm intervine un strat de apă mai gros sau mai subțire.

Alunecarea este provocată de existența acestei pelicule de apă între șosea și anvelopă, ducând la pierderea totală a aderenței. Printre cauzele producerii acvaplanării se număra: viteza mare de deplasare pe carosabilul ud, uzura anvelopelor, grosimea stratului de apă.
 

Acest fenomen poate fi evitat dacă:

  • reduceți viteza din timp, în special în condiții de ploaie torentială la 15-20 km la oră și în viraje, pentru ca apa să aibă timpul necesar să iasă din adâncimea benzii de rulare a anvelopei;
  • evitați să mergeți pe marginea drumului, pentru că este o porțiune a drumului care prezintă denivelări și asfaltul este scorțos;
  • verificați periodic starea anvelopelor, de preferat acestea să prezinte o adâncime a benzii de rulare de cel puțin 4mm.

    În cazul în care nu puteți evita acvaplanarea, indicat ar fi să ridicați piciorul de pe pedala de accelerație. În acel moment se produce o frână de motor, iar roțile au din nou contact cu asfaltul.

Pentru a evita un incident neplăcut încercați să nu rotiți volanul, ci să îl mențineți ferm până când aderența este recăpătată. Evitați acționarea pedalei de frână sau de accelerație, și aceste manevre reduc aderența.

Distribuie articolul: