Ce trebuie sa stii in cazul fenomenului de acvaplanare
acvaplanare

In aceasta perioada vremea este schimbatoare, cu zile insorite sau cu zile ploioase care pot crea probleme in ceea ce priveste condusul. In conditii de ploaie se poate produce destul de usor fenomenul numit acvaplanare. De aceea, am dorit sa clarificam cateva aspecte despre acest fenomen, pentru ca cei care au trecut printr-un astfel de eveniment sa constientizeze ce s-a intamplat cu masina lor, iar pentru cei ce nu s-au confruntat cu acest fenomen sa fie pregatiti, sa stie cum sa reactioneze.

Prin acvaplanare intelegem derapajul ce se produce atunci cand automobilul ruleaza cu viteza pe un carosabil ud. De fapt, acvaplanarea este un fenomen. Cand depasim viteza recomandata pe un segment de drum, intre anvelope si drumul pe care rulam intervine un strat de apa mai gros sau mai subtire.
Alunecarea este provocata de existenta acestei pelicule de apa intre sosea si anvelopa, ducand la pierderea totala a aderentei. Printre cauzele producerii acvaplanarii se numara: viteza mare de deplasare pe carosabilul ud, uzura anvelopelor, grosimea stratului de apa.

Acest fenomen poate fi evitat daca:
- reduceti viteza din timp, in special in conditii de ploaie torentiala, la 15-20 km la ora si in viraje, pentru ca apa sa aiba timpul necesar sa iasa din adancimea benzii de rulare a anvelopei;
- evitati sa mergeti pe marginea drumului, pentru ca este o portiune a drumului care prezinta denivelari si asfaltul este scortos;
- verificati periodic starea anvelopelor, de preferat acestea sa prezinte o adancime a benzii de rulare de cel putin 4mm.

In cazul in care nu puteti evita acvaplanarea, indicat ar fi sa ridicati piciorul de pe pedala de acceleratie. In acel moment se produce o frana de motor, iar rotile au din nou contact cu asfaltul.
Pentru a evita un incident neplacut incercati sa nu rotiti volanul, ci sa il mentineti ferm pana cand aderenta este recapatata. Evitati actionarea pedalei de frana sau de acceleratie, si aceste manevre reduc aderenta.


Ti s-a parut interesant articolul? Te invitam sa descoperi alte articole aici