Taxa auto pentru masinile vechi

Ministerul Mediului a anuntat ca pana la finalul anului 2018 va fi elaborata o noua taxa auto. Aceasta taxa ar urma sa fie aplicata de la jumatatea anului 2019. Noua taxa auto ii va afecta numai pe posesorii de automobile vechi. Principiul dupa care va functiona noua taxa va fi de tipul „cel care poluează va fi penalizat”. Persoanele care detin fie automobile Euro 6, fie automobile cu motor hibrid sau electric vor fi scutite de plata acestei taxe.

Autoritatile incearca sa elaboreze o taxa auto care sa nu mai fie declarata ilegala de catre Uniunea Europeana, deoarece toate formele de taxe auto implementate dupa 1 ianuarie 2007 au fost declarate ilegale, iar statul este fortat sa restituie banii proprietarilor de vehicule care au fost afectati. De asemenea, noua taxa auto pare sa fie un raspuns al autoritatilor la solicitarea Comisiei Europene ca Romania sa isi alinieze taxele de inmatriculare a masinilor la legislatia Uniunii Europene.

Noua forma a taxei auto incearca sa repare problema numarului mare de masini second-hand inmatriculate dupa eliminarea timbrului de mediu, ce a avut loc incepand cu 1 februarie 2017.

Daca pana acum taxa auto se calcula tinand cont de carburant, de motorizare si de vechimea masinii, noua taxa s-ar putea calcula doar in functie de norma Euro de poluare.

Chiar daca nu este clar care vor fi sumele de bani care vor trebui platite in functie de norma de poluare a masinii, se crede ca acestea nu vor mai fi incasate la vanzarea masinii, ci vor fi incasate direct de la proprietar, sub forma unei suprataxe la impozitul anual pe vehicul.

Ti s-a parut interesant articolul? Te invitam sa descoperi alte articole aici.