Presemnalizarea radarelor nu este sustinuta de Comisia Europeana


In urma unui proiect de lege, a fost vehiculata punerea radarelor la vedere, prin semnalizarea acestora cu ajutorul unor panouri ce se vor pozitiona la 500-1000 de metri inainte.

Aceasta lege care vizeaza presemnalizarea radarelor si inscriptionarea masinilor cu insemnele Politiei Romane pentru a fi vizibile soferilor, a starnit reactii controversate din partea Politiei si a politicienilor care nu sustin demersul. Cu toate acestea, proiectul este pe cale sa fie aprobat, cu o majoritate de 226 de voturi. Daca legea este adoptata, atunci politistii capata un rol de "preventie" prin folosirea radarului stationat, iar soferii care depasesc limita de viteza vor fi prinsi cu dificultate.

Legea este contestata inclusiv de catre Consiliul European pentru Siguranta Transporturilor. "Soferii vor avea certitudinea ca pot depasi viteza in voie, fara a putea fi detectati de camere radar care nu au fost presemnalizate. Acest lucru poate avea consecinte grave asupra sigurantei rutiere si asa precara, in Romania", comunica reprezentantii Consiliului.

Proiectul de lege este formulat intr-un context nefavorabil Romaniei, aceasta fiind pozitionata pe primele locuri in Europa cu numar mare de vieti pierdute in accidentele rutiere. "Politistii se vor plimba degeaba. A fi doar in trafic nu are impact cu privire la siguranta pe drumurile publice", declara Catalin Codescu, Presedintele Asociatiei Victimelor Accidentelor de Circulatie.

Ti s-a parut interesant articolul? Te invitam sa descoperi alte articole aici.