Amenzile de circulatie pot fi platite la jumatate


Conform unui proiect de lege, amenzile de circulatie pot fi platite la jumatate in termen de 15 zile lucratoare, in loc de 48 de ore, asa cum suntem obisnuiti. Daca este aprobata, aceasta masura va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2019.

Totodata, acest proiect presupune implementarea unui mecanism electronic de plata, pentru o evidenta eficienta a amenzilor si a platilor. Acesta va fi utilizat in prima faza, doar pentru amenzile rutiere, si fiecare contribuabil va avea acces la date. Datorita acestui mecanism, soferul nu mai este obligat sa dovedeasca plata amenzii deoarece autoritatile au acces la sistem, iar procedurile vor fi simplificate.

Initiatorii proiectului considera ca prin utilizarea unui sistem electronic unic de plata si prin extinderea termenului de plata a amenzilor, statul va colecta in timp util banii din amenzile de circulatie. De asemenea, acestia sustin ca este o modalitate prin care soferii sunt motivati sa isi plateasca amenzile.

Prelungirea termenului de plata a amenzilor rutiere este mentionat in acest proiect, dupa cum urmeaza: "Contravenientul poate achita, pe loc sau in termen de cel mult 15 zile lucratoare de la data incheierii procesului-verbal ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia, jumatate din minimul amenzii prevazute in actul normativ, agentul constatator facand mentiune despre aceasta posibilitate in procesul-verbal."


Ti s-a parut interesant articolul? Te invitam sa descoperi alte articole aici.